hrv
eng

Wellness je holistički pristup zdravlju, stil i način življenja. Cjelovito zdravlje se postiže svjesnim djelovanjem na područjima tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane, duhovnih aktivnosti, opuštanja, ljepote te u kvalitetnom suživotu s prirodom i drugim ljudima. Wellness je proces stalnog poboljšanja psihičkog, fizičkog, duhovnog i duševnog zdravlja. Znanstvenim istraživanjima je utvrđeno da, osim samog problema prekomjerne težine i nedostatka energije, 70% zdravstvenih problema posljedica je loše prehrane, nekretanja i štetnih životnih navika.

Pojam wellness nastao je 50-ih godina dvadesetog stoljeća u SAD-u.
> Definicija wellnessa je živjeti zdravo uz potpuni užitak.
Naziv wellness potječe od dvije riječi:
> Well-being - što znači zadovoljstvo, blagostanje, dobro osjećanje
> Fitness - što znači sposobnost, doličnost, umješnost

Našu ponudu wellness usluga podijelili smo u pet osnovnih kategorija:

Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanje zdravlja.
Ime joj potječe od arapske riječi „massa“ što znači dodir. Poznata otkad je i čovjeka, spominje se u svim kulturama, od Indije, Grčke, Kine, Egipta i Rima pa sve do Bliskog istoka.
Prvi pisani dokumenti u Europi datiraju iz 18 st. i vežu se uz ime švedskog liječnika Henrica Linga, tvorca "švedske" masaže iz koje su se razvili različiti stilovi. Izazvani dodirom, milijuni receptora u koži šalju signale mozgu koji reagira poticanjem lučenja endorfina, hormona sreće i dobrog raspoloženja. Upravo zato masaža snažno djeluje na živčani sustav jer smiruje nervozu i smanjuje razinu štetnih (stresnih) hormona u organizmu.
Znamo da je stres, jedan od najvećih problema današnjice od kojeg patimo gotovo svi, ujedno i uzrok mnogih zdravstvenih problema i bolesti u kojima prednjače bolesti hormonalnog i srčano-žilnog sustava. Stoga je masaža odličan prirodni put za rješavanje stresa i prevenciju mnogih bolesti. Masažom se poboljšava krvotok, smanjuju se potkožne masnoće i jastučaste nakupine, poboljšava se izmjena tvari, tj. ubrzava dotok hranjivih tvari u tkiva, pojačava opskrba tkiva kisikom i otjecanje limfe, zbog čega koža dobiva jači tonus, postaje elastičnija, te izgleda zdravije i mlađe. O stanju mišića, koji pokreću naše tijelo, uvelike ovise držanje i izgled. Masaža utječe na njih tako da se rastežu i skupljaju, pa postaju čvršći, a ujedno i opušteniji, jer masažom uklanjamo nakupine mliječne kiseline koje dovode do grčeva i bolova u mišićima. Uz to, masaža potiče i olakšava probavu te predstavlja veliku pomoć kao nadopuna, ali i jedan od načina tretiranja određenih stanja. Bez obzira na to o kojoj je tehnici masaže riječ, njezin učinak mora biti tjelesno i duhovno rasterećenje i duboka relaksacija.